Alle om Slachte Kuier 2018

It Miensker opent na 15 jaar weer haar deuren

Deelnemers Alle Om Slachte Kuier krijgen sneak preview van nieuwe plannen

 

Na jaren van angstvallige stilte en diepe duisternis komt er eindelijk weer leven in de brouwerij bij It Miensker in Oudega Smallingerland. De dansvloer in de grote feestzaal is na 15 jaar dicht te zijn geweest weer dé plek voor een vrolijk dansje. Tijdens de Alle om Slachte Kuier op 23 juni opent It Miensker voor het eerst na de sluiting in 2003 weer haar deuren. Wandelaars krijgen een unieke preview van de nieuwe plannen voor het vervallen gebouw.

 

Op zaterdag 23 juni organiseert Oudega voor de tweede maal de wandeltocht Alle om Slachte Kuier. De tweede editie kent een zeer bijzondere route, die de deelnemers onder andere door een koeienstal leidt en over de dansvloer van de voormalige grote feestzaal van It Miensker. Vorig jaar december kwam het goede nieuws dat de gemeente Smallingerland het zwaar vervallen gebouw bij de haven van het dorp had gekocht. Daarmee wordt er na jaren van wachten eindelijk een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het historische pand, dat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Oudega.

 

Ooit het bruisend middelpunt

Feestcentrum It Miensker begon ooit als zuivelfabriek De Hoop, waar vanaf 1900 volop melk wordt verwerkt van boeren uit het dorp en omliggende regio. Na sluiting van de melkfabriek in 1965 krijgt het gebouw meerdere functies. In 1968 wordt de fabriek omgedoopt tot “It Miensker”. Tot 2003 is het gebouw het bruisende middelpunt in het dorp. Maar bij de verkoop wordt het gebouw volledig aan z’n lot overgelaten. Wat volgt is ernstige verwaarlozing, ingegooide glazen, dichtgetimmerde ramen en deuren en muren die volgeklad worden met graffiti.

 

Presentatie van nieuwe plannen

Met de aankoop door de gemeente lijkt het tij echter te zijn gekeerd. Vanuit het dorp wordt op dit moment gewerkt aan grootse plannen voor It Miensker. Tijdens de wandeltocht Alle om Slachte Kuier kunnen deelnemers voor het eerst sinds lange tijd het gebouw weer betreden. Geheel in de sfeer van de ‘wederopbouw’ zal de werkgroep Aldegea, Doarpsplein oan it wetter haar plannen voor het gebied presenteren in de grote zaal. Ook oude tijden herleven, want de liefhebber kan als vanouds een dansje maken in It Miensker op de vrolijke muziek van dweilorkest De Wettertoerkapel uit Drachten.

 

Doe mee aan de Alle om Slachte Kuier

Naast een bijzondere sneak preview in It Miensker voert de Alle Om Slachte Kuier haar deelnemers langs veel meer mooie plekken in en rondom het dorp. Zo opent boer Mark Ossendrijver zijn stal voor het publiek, lopen de wandelaars over diverse historische kuierpaden en door de omliggende natuur met water en bos. Deelnemers worden ook tijdens de tweede editie van de Alle om Slachte Kuier in de watten gelegd door diverse horecaondernemers uit het dorp met lekker hapjes en drankjes. Langs de route zijn daarnaast diverse culturele traktaties te bewonderen.

 

Speciale Kinderkuier

Voor de jongste deelnemers organiseert de wandeltocht dit jaar voor het eerst de Kinderkuier van 5 kilometer. Daarnaast kunnen deelnemers net als voorgaande editie kiezen voor de route van 10 of 21 kilometer. De starttijd van de 21 km route is 10.00 uur. Deelnemers aan de 5 en 10 km starten om 11.00 uur bij MFC De Gearrin in Oudega.

 

Aanmelden voor de wandeltocht op zaterdag 23 juni in Oudega Smallingerland kan door een mail te sturen naar wandeltochtoudega@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *