Brandweer vraagt vrijwilligers!

Informatieavond mogelijke brandweerkazerne Oudega

 

Oudega kleurde afgelopen maandagavond rood. Rood van de brandweervoertuigen die nabij De Skippersseal opgesteld stonden. Brandweercollega’s uit Drachten en Burgum deden demonstraties en gaven uitleg over het brandweervak. In de zaal zelf vond rond kwart over zeven de kick-off plaats van de bewonersbijeenkomst die Brandweer Fryslân samen met de gemeente Smallingerland had georganiseerd. Hiervoor waren alle inwoners van Oudega per brief uitgenodigd en ondanks het prachtige weer zat de zaal goed vol. Maar waarom was deze bijeenkomst er eigenlijk?

 

Na een melding komt de brandweer altijd zo snel mogelijk ter plaatse, maar in sommige gebieden duurt dat langer dan gemiddeld. Dit noemen wij 18-plus gebieden, omdat het hier volgens ons rekenmodel meer dan 18 minuten kost om ter plaatse te komen. Dat is het geval op meerdere plekken in Fryslân. Een groot deel, ongeveer een derde, van deze 18-plus woningen, ligt rondom Oudega en Eernewoude.

 

Daarom zou een kazerne in het gebied Oudega/Eernewoude een toegevoegde waarde voor de Friese brandweerzorg kunnen zijn. De keuze voor Oudega in plaats van Eernewoude is gemaakt, omdat er met het inwoneraantal en de dorpsgrootte van Oudega een reëlere kans van slagen is. Een brandweerpost valt of staat namelijk met de mannen en vrouwen die de post bemensen. Zonder hun is er geen brandweer.

 

De komende maanden gaat Brandweer Fryslân vaststellen of er voldoende geschikte mannen en vrouwen in Oudega zijn die zich voor de (brand)veiligheid van het dorp in willen zetten. Deze bewonersbijeenkomst was hier de kick-off van. In september is de volgende informatieavond voor geïnteresseerden. Dan wordt gekeken of er voldoende mensen zijn om verder te gaan. Hiervoor wordt een uitnodiging verstuurd. Aan het einde van het jaar willen we uitsluitsel kunnen geven of een kazerne in Oudega haalbaar is of niet.

 

Uiteraard moet er ook goed gekeken worden naar de locatie, planning en andere zaken, maar uiteindelijk valt of staat de komst van de kazerne met het krijgen van voldoende belangstellenden om brandweervrijwilliger te worden!

 

Vragen en/of opmerkingen? Of lijkt het je iets om vrijwilliger te worden? Stuur een e-mail naar: oudega@brandweerfryslan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *