Alle om Slachte Kuier!

Zaterdag 24 juni vond de eerste editie plaats van de Alle om Slachte Kuier. Een prachtige wandeltocht van 21 of 10 kilometer over de mooiste wandelpaden in en rondom Oudega. Geniet van het smûke coulisselandschap, de uitgestrekte weilanden en kronkelige bosstroken.

Zaterdag 24 juni
Starttijd 21 km: 10.00 uur
Starttijd 10 km: 11.00 uur
Start- & finishlocatie: MFC De Gearrin in Oudega
Deelnemerskosten: € 3,- (betalen bij de start)
Basisschoolkinderen kunnen gratis meedoen.

 

Hangen jouw wandelschoenen al in de wilgen? Je bent van harte welkom om na afloop met de deelnemers en het publiek het glas te heffen op een eerste succesvolle editie. Bij MFC De Gearrin is vanaf 13.00 uur een muzikaal feestje.

Tot zaterdag 24 juni!

24 juni 2017 Alle om Slachtekuier

Oudega Smallingerland organiseert op 24 juni een eigen ‘Kleintje Slachte’.  Deelnemers kunnen kiezen uit een route van 10 of 21 kilometer. Beide routes nemen de wandelaars mee langs verschillende dichterspanelen, waar werk van diverse dichters te lezen is. “De Alle om Slachte Kuier is daarmee meer dan een wandeltocht. Het is een culturele gedichtenkuier omlijst met muziek.”

Vorig jaar werd de vijfde editie van de Slachtemarathon gehouden en volgend jaar is er een speciale editie vanwege Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Maar wat moeten fanatieke wandelaars in dit tussenliggende jaar? Geen nood: in Oudega Smallingerland organiseren ze op 24 juni een eigen ‘Alle om Slachte Kuier’.

De eerste editie van de Alle om Slachte Kuier op zaterdag 24 juni draagt de naam van de weg waar het in deze wandeltocht om draait: de Alle om Slachte. Een smalle klinkerweg, die wandelaars door het kenmerkende Wâldske coulisselandschap voert. Bovendien een leuke woordspeling die verwijst naar grote broer de Slachtemarathon. “In het tussenliggende jaar is de Alle om Slachte Kuier de ideale wandeltocht om fit te blijven in aanloop naar 2018”, vertelt de organisatie. “Een Kleintje Slachte, als het ware.”

Opgave voor deelname

Start en finish zijn bij het nieuwe MFC De Gearrin, waar de wandelaars aan het eind van de tocht een warm onthaal krijgen.
Basisschoolkinderen kunnen onder begeleiding gratis deelnemen en van volwassenen vragen wij bij de start een kleine bijdrage van 3 euro.
Deelnemers dienen zich van tevoren op te geven via wandeltochtoudega@gmail.com o.v.v. naam, adresgegevens, telefoonnummer en afstand.

Wandelen langs gedichten

Langs de route kunnen deelnemers genieten van het Friese landschap en al haar facetten. De tocht leidt langs smalle vaartjes, door dichtbegroeide bosstroken en over eeuwenoude polderdijken.
Gelegen aan de rand van Nationaal Park De Alde Feanen en te midden van uitgestrekte landerijen heeft het dorp daarmee de succesingrediënten voor een smaakvolle wandeltocht. “De kans om kennis te maken met de vele wandelroutes die door het gebied lopen”, benadrukt de organisatie.

Beweegplein Oudega feestelijk geopend

BeweegtuinJeu de boulesbaan

 

 

 

 

 

Zaterdag 2 april werd het Beweegplein in Oudega feestelijk geopend. Onder leiding van aerobicsinstructeur Sietske de Jong gingen verschillende sportieve Oudegaasters aan de slag op de verschillende beweegtoestellen. Dorpenwethouder Marja Krans was namens gemeente Smallingerland aanwezig. Het Beweegplein is mede mogelijk gemaakt met financiële steun vanuit het project Impuls Openbare Beweegruimte van de gemeente. Overige sponsoren zijn het Iepen Mienskipsfûns van de provincie Fryslân, de Rabobank, woningbouwcorporatie Accolade, het Fonds Sluyterman van Loo en het Oranje Fonds.

Aansluitend aan de feestelijke opening van het Beweegplein werd ook de jeu de boulesbaan bij het Jonkersstee geopend. De jeu de boulesbaan kon gerealiseerd worden vanuit een buurtbudget aanvraag bij de gemeente Smallingerland. Jong en oud gooiden samen de eerste bal waarmee de baan officieel geopend werd.

Naam samenwerkingsschool Oudega

Vrijdag 7 april werd de nieuwe naam van de samenwerkingsschool in Oudega Smallingerland bekend gemaakt. De beide basisscholen in Oudega, de Grûnslach en de Great Haersmaskoalle, gaan vanaf het nieuwe schooljaar verder als SWS De Diamant. De winnende naam verbeeldt de missie van de school: een glanzende, schitterende toekomst samen.

Ouders, leerlingen en dorpsbewoners konden zelf met naamsuggesties komen. Uit de 19 reacties werd uiteindelijk één winnaar gekozen.

Dichterspaad Aldegea zoekt nieuwe dichters

Doarpsbelang Aldegea is op zoek naar enthousiaste dichters die hun werk willen presenteren langs het Dichterspaad. In 2015 heeft Doarpsbelang in Oudega Smallingerland het Dichterspaad

gerealiseerd. Een wandelroute door de natuur langs 18 panelen met daarin gedichten van verschillende Friese dichters.
De reacties op het Dichterspaad zijn erg positief, vandaar dat Doarpsbelang voor de zomer van 2016 de panelen wil voorzien van nieuwe gedichten. Het thema van de inzendingen staat dit jaar vrij,

evenals de taal waar u in schrijft. Ook mogen er meerdere gedichten ingezonden worden om kans te maken op een plek langs de route.

Benieuwd naar de huidige gedichten? Kijk op www.dichterspaad.nl. Doarpsbelang Aldegea behoudt het recht om zelf een keuze te maken uit de inzendingen. Een

financiële vergoeding is helaas niet mogelijk.

Nieuwe website

Al jaren heeft Oudega haar eigen website, waarmee we u op de hoogte houden van het laatste  nieuws uit het dorp. De site was echter de laatste tijd niet meer actueel. Hoog tijd voor een facelift.
Op onze nieuwe site vindt u weer de laatste nieuwtjes, maar ook de agenda met daarop de activiteiten in en rondom het dorp. Zo is Oudega weer up to date!

Opening Beweegplein

Zaterdag 2 april willen we samen met u het nieuwe beweegplein naast MFC De Gearrin openen.  Het beweegplein bevat zeven uitdagende beweegtoestellen en nodigt jong en oud uit om in beweging te komen. Zaterdag 2 april om 10.00 uur wordt het plein feestelijk geopend door de  sportverenigingen uit het dorp. Bent u er ook bij?

Opening MFC

Praesent sit amet felis finibus, aliquet ex sit amet, viverra ex. Nulla a eros non magna tincidunt placerat. Curabitur malesuada orci sed mi fermentum, vel ultrices magna malesuada. Donec euismod enim eget orci cursus tempor. Maecenas ipsum lorem, maximus vel vehicula ut, interdum sed tellus.