Laatste nieuws

Dorpskrant ‘Nijs fan Aldegea’

Volgende dorpskrant verschijnt eind maart 2024; inleveren kopij uiterlijk op vrijdag 15 maart 2024 bij aldegea.nijs@hotmail.com


De kerkklokken luiden weer

foto Omrop Fryslân 26-02-2024

Er komt eindelijk weer geluid uit de toren van de Sint-Agathatsjerke. De twee monumentale klokken zijn na een renovatie van het ophangwerk teruggeplaatst. Het eeuwenoude klokluiden in Oudega stond een jaar stil, maar sinds vorige week kunnen de vrijwilligers de traditie weer doorzetten.

Jarenlang was de kerkklok te horen. Van oorsprong om de werktijden aan te geven voor de bewoners van het dorp. Die functie werd later overgenomen door de stoomfluit van de zuivelfabriek. Toen die stopte, werd op initiatief van de dorpssmid het klokkenluiden weer opgepakt. Elke ochtend om negen uur, met uitzondering van zondag, en elke avond om zeven uur was de kerkklok te horen. Maar ook als mensen begraven werden, brachten vrijwilligers de klokken in beweging. Tot dat moment, meer dan een jaar geleden, toen een klokkenmaker uit Groningen op inspectie kwam.

Zij hebben ons nog nooit zo snel geroepen dat we moesten stoppen“, vertelt vrijwilliger Kor de Haan over dat moment vorig jaar. De constructie rond de klokken was niet langer vertrouwd. “De klokken zaten er eigenlijk los in“, volgens De Haan. “Als iemand te hard aan de klok zou trekken, kon die mogelijk naar beneden komen. Het was gewoon een onveilige situatie. Er moest iets gebeuren.” En dus waren de klokken het afgelopen jaar alleen nog maar op het uur te horen. Dan slaat een automatisch klokwerk de tijd aan. Dat gebeurt door met een hamer op de klokken te slaan. “Dat gaat met veel minder beweging, dus dat hindert niets. Het luiden kon echter niet meer.”

De afgelopen tijd is het ophangwerk gerenoveerd. Boven de jongste van de twee klokken is een nieuwe houten balk geplaatst. Ook de lagers zijn opnieuw vastgezet, zodat de klokken niet meer kunnen springen. De totale kosten: meer dan 10.000 euro. “Het is specialistisch werk. Dan moet je wel iemand hebben die er verstand van heeft“, volgens De Haan. Zijn collega Halbe de Vries is al sinds 1986 vrijwillig klokkenluider. “Ik was altijd een hoop bij de oude smid. Die vroeg mij of ik hem niet wilde helpen bij de klokken. Zodoende ben ik er een beetje ingerold.” Het was dan ook wel even wennen toen De Vries ineens niet meer aan de slag kon met het touw, dat ervoor zorgt dat de klokken uiteindelijk geluid maken. “Je moet het touw op een regelmatige manier aantrekken, maar dat kon niet meer. Het heeft een hele stilte teweeggebracht en veel reacties vanuit het dorp.

De inwoners zijn er blij mee dat de klokken weer te horen zijn, volgens de twee mannen. “Als je iemand naar het hof brengt, en de klokken kunnen niet luiden, dat grijpt de mensen wel aan. Het wordt hier wel gewaardeerd.

Met de renovatie kan de constructie waarschijnlijk weer tientallen jaren vooruit. Datzelfde geldt voor de traditie van het klokluiden in Oudega. “Als het hier hangt en je gebruikt het niet, waarom houd je het dan?

26 februari 2024: Ontleend aan website Omrop Fryslân: klik op hier


Veerpont ‘de Grietman’ geveild

Voor meer informatie klil op hier


Tuinkaffee BuitenGewoon

Op vrijdag 12 april 2024 opent op de Tsjollen 4 het Tuinkaffee BuitenGewoon. Het Tuinkaffee is gevestigd aan de rand van Nationaal Park de Alde Feanen, tussen de watersportdorpen Oudega en Earnewâld.
Gedurende uw ontdekkingstocht door dit prachtige natuurgebied kunt u in het Tuinkaffee even uitrusten en genieten van een heerlijk kop koffie, thee of frisdrank met wat lekkers met een geweldig uitzicht op ons mooie Friese weidelandschap. Genieten van een High Tea behoort ook tot de mogelijkheden.

Openingstijden:
Woensdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag van 10.00 – 18.00 uur
Op zon- en feestdagen gesloten.

Indien u met een grotere groep komt wordt vooraf reserveren aanbevolen.Nieuw adres Dorcas-depot

U kunt voortaan uw kleding brengen naar Barbara van der Lei aan it West 37.

Het is belangrijk dat kleding en schoeisel schoon, heel en netjes wordt ingeleverd. De ingezamelde kleding wordt verkocht o.a. in de Dorca Winkels. De opbrengsten daarvan gaan naar Dorcas-projecten.
31 januari 2024


Skûtsjecommissie de Headammen

Skûtsjecommissie de Headammen organiseert op 5 en 6 juli weer een jaarlijkse skûtsje zeilevenement. Dit tweedaagse zeilevenement is op de vrijdagmiddag voor bedrijven en op zaterdag voor vriendengroepen uit de buurt die tegen elkaar strijden. Beide avonden is er na afloop een BBQ met livemuziek. Op de zaterdag is er nog een verloting en een grote veiling met mooie interessante kavels.
Elke editie wordt er geld ingezameld voor het goede doel. Voorgaande jaren was dit voor Kika, Make a Wish en het Ronald McDonald kinderfonds t.b.v. de Hoeve in Beetsterzwaag. Dit jaar gaan wij geld inzamelen voor een wat minder bekende stichting maar die ook onze hulp kan gebruiken. Wij gaan dit jaar geld inzamelen voor de Stichting Tutu.
Seppie Boomsma, één van de vrijwilligers heeft ons bezocht tijdens een bestuursvergadering en heeft verteld over deze stichting en het werk wat zij doen.
Stichting Tutu is de waargemaakte droom van de inmiddels overleden Evert Muis, de tutu-dragende papa met een missie. Middenin zijn strijd tegen uitgezaaide melanoomkanker ontstond zijn grote wens; het oprichten van een stichting die het mogelijk maakt om gezinnen met een ongeneeslijk zieke ouder tastbare laatste herinneringen te bezorgen. Zijn droom kwam uit. Sinds 1 februari 2022 is Stichting Tutu een feit. Stichting Tutu is de schakel tussen alle bestaande initiatieven voor ongeneeslijk zieke ouders en hun kinderen. En als die initiatieven niet toereikend zijn, doen we er zelf alles aan om de wensen en dromen uit te laten komen voor hen die gemist (zullen) worden.
De doelgroep is gezinnen met kinderen tot 12 jaar om nog een onvergetelijke herinnering te maken met hun zieke vader of moeder. Bij deze herinnering die gemaakt wordt is altijd een fotograaf (vrijwilliger) die deze momenten vastlegt. Wij zijn overtuigd dat wij deze stichting moeten steunen en hebben jullie hulp daarbij nodig.Voor wie nieuwsgierig is kijk eens op hun site met veel informatie wat zij allemaal doen:
https://www.stichtingtutu.nl/.
Via de onderstaande link een leuk filmpje van de Erik Muis, de oprichter van stichting Tutu:
https://fb.watch/pICKyBevAC/
Voor meer informatie kunt u terecht bij Uilke Jongsma: Tel: 06 48 00 43 10
31 januari 2024


Evenemententerrein krijgt ‘natuurtheater’


Hegewarren

Wilt u meer weten over het gebiedsproces in de Hegewarren, kijk dan op de website: https://www.veenweidefryslan.frl/hegewarren.

Op de website van Veenweide Fryslân wordt er de komende tijd meer informatie over de experimenten in de Hegewarren gepubliceerd. U kunt op de hoogte worden gehouden d.m.v. inschrijving op de nieuwsbrief Hegewarren, door op hier te klikken.

Laatste Nieuwsbrief Hegewarren: 5 februari 2024, klik op hier