Brandweerpost Oudega

Volg de Brandweer Aldegea via hun eigen Facebooksite Brandweer Aldegea


Nieuwe Tankautospuit

Op donderdag 11 april 2024 heeft Ziegler Brandweertechniek een nieuwe tankautospuit afgeleverd aan de Veligheidsregio Fryslân voor de post Oudega (Gariperwei 30-a).
Brandweer Aldegea gaat nu intensief oefenen met deze nieuwe tankautospuit zodat deze de huidige tankautospuit kan vervangen.

Meer informatie: klik op Brandweer Aldegea
Brandweerkazerne

De brandweerkazerne aan de Gariperwei 30a is sinds zaterdag 11 september 2021 officieel in gebruik. De opening werd gedaan door burgemeester Jan Rijpstra. De kazerne aan de Gariperwei is tijdelijk en wordt voor de komende 5 jaar gebruikt. Als alles volgens plan verloopt, staat er over 5 jaar een nieuwe kazerne in het dorp. Wanneer de maatregelen het toelaten, komt er in de loop van 2022 jaar een open huis. Ploegleider is Hedzer-Anne Geerligs.


Moet dat nou, midden in de nacht met sirene rijden?

Die vraag krijgen we regelmatig van mensen die we stoorden in hun slaap. Het korte antwoord is: ja, dat zijn we wettelijk verplicht. Als het belangrijk is dat we zo snel mogelijk ter plaatse zijn (we noemen dat prio 1), dan moeten we de hele rit met zwaailicht en sirene rijden. Ook ’s nachts, wanneer er niemand op straat is.

Chauffeur is aansprakelijk
Veiligheid gaat boven alles, en ook midden in de nacht kunnen we verkeer tegenkomen. Laten we de sirene uit, dan horen de andere deelnemers aan het verkeer ons niet aankomen. De kans op een ongeluk wordt groter, met alle nadelige gevolgen voor iedereen die daarbij betrokken is. De chauffeur van de brandweerwagen is aansprakelijk bij een ongeluk.

Op deze pagina lees je er meer over: Zwaailicht en sirene – Brandweer. Je leest hier ook hoe je moet reageren als er een voertuig met zwaailicht en sirene aankomt.

Brand voorkomen
De beste oplossing is natuurlijk brand voorkomen. Rookmelders ophangen en ze regelmatig controleren is het belangrijkste wat je kunt doen. Hier lees je er meer over: Rookmelders – Brandweer.